Vegetariske Perler på Kullerup Kurser
af Hanne Kudsk Jensen Oktober 2014
Vegetariske Perler er til stor inspiration i madlavningen på Kullerup Kurser. Ester Andersen, som bor i Odense, deltager ofte som inspirations kilde på køkkendagene, hvor vi holder madlavningskurser i vegetar og veganer mad.
Se Kullerup .dk
Et ofte stillet spørgsmål er: Hvordan får du grøntsagerne til at smage?
I Vegetariske Perler beskrives teknikken med at dampe grøntsager i olie i stedet for at koge dem i vand. Det er kartofler, rodfrugter og kål m.m.,der bliver dampet i olie.
Desuden er sammensætningen af grøntsager til et måltid vigtig, hvor der her tænkes i hele planten. F.eks. er der rodfrugter: gulerødder eller selleri eller pastinakker m. m. brugt sammen med ærter og bladgrøntsager (salat f.eks.). Dette er et eksempel, og kartofler går fint med en af de nævnte rodfrugter til et måltid.
Enkelhed og gode sammensætninger præger bogen.
Ester A taler om sin bog
I Vegetariske Perler er der bl.a. spændende opskrifter med spise kastanjer og helbagt rødkål. Desuden er der en god beskrivelse af forskellige bønner og brugen af dem, samt bagning af sundt, godt brød og kiks og kager.
Det er ikke svært at lave de få opskrifter, hvor der er brugt æg og mælkeprodukter, om til veganer mad. Ester beskriver, hvordan man laver og bruger hørfrøæg i stedet for æg.
Det er en kogebog, hvor opskrifterne er samlet sammen over mange år og gennemprøvet på madhold. Den bærer præg af at Ester er praktikker og kender principperne fra et langt livs erfaring.